Bloomberg: SUA trebuie să se RETRAGĂ din Orientul Mijlociu, pentru a menține angajamentele față de Europa și Asia

Bloomberg: SUA trebuie să se RETRAGĂ din Orientul Mijlociu, pentru a menține angajamentele față de Europa și Asia
Publicat: 14/02/2024, 07:30

Statele Unite ar trebui să retragă prezența militară din Orientul Mijlociu imediat ce se încheie actualul conflict din Fâșia Gaza, în contextul în care Washingtonul și-a atins obiectivele din ultimele decenii și, într-o lume multipolară și anarhică, trebuie să se concentreze pe protejarea Europei și Asiei de amenințările generate de Rusia și China, comentează grupul media Bloomberg.

”Statele Unite au aproximativ 46.000 de militari în 11 țări din Orientul Mijlociu, cu echipamentele și capabilitățile aferente. Aceste forțe militare nu sunt disponbibile în alte zone ale lumii, spre exemplu în Europa și Asia, unde trebuie contracarați cei mai periculoși inamici ai Americii și unde aliații SUA au nevoie de asigurări. Una dintre principalele întrebări strategice cu care se confruntă președintele Joe Biden – sau Donald Trump, dacă va câștiga în noiembrie -, se referă la menținerea prezenței americane imense sau dacă nu cumva ar fi necesară reducerea acesteia”, notează editorialistul Andreas Kluth, într-un articol publicat de grupul media Bloomberg.

Autorul consideră că acum nu este momentul unei astfel de schimbări a strategiei, în contextul disputelor politice preelectorale de la Washington și al războiului Israelului în Fâșia Gaza. În plus, grupurile islamiste pro-iraniene nu au atacat doar obiective israeliene, ci și baze militare americane. Un astfel de atac, în Iordania, s-a soldat recent cu moartea a trei militari americani.

”Dacă Statele Unite s-ar retrage acum, Teheranul ar beneficia de o victorie în materie de propagandă, apărând riscuri care amintesc de situația din 2021, când președintele Biden a abandonat iresponsabil Afganistanul. Dar cum ar fi pe termen mediu? Anul acesta, la un moment dat, se va încheia faza intensă a ofensivei Israelului contra grupului Hamas. Iranul și grupurile afiliate probabil vor evita escaladarea atacurilor asupra forțelor militare americane. (…) Iar, până la sfârșitul anului, americanii vor ști cine va fi la Casa Albă în următorii patru ani”, subliniază editorialistul Andreas Kluth, argumentând că, de fapt, dezbaterile se referă la rolul Statelor Unite în lume.

”Ar trebui ca SUA să mențină hegemonia, utilizând rolul de lider pentru menținerea esenței ordinii mondiale? Sau ar trebui să se retragă, pentru a-și rezolva propriile probleme, lăsând o lume tot mai multipolară și anarhică să fie marcată de politicile puterii? (…) Eu înclin spre prima variantă, definită la Washington ca internaționalism, prin opoziție cu izolaționismul. Dar chiar și adepții internaționalismului trebuie să accepte că hegemonia nu poate însemna că Statele Unite trebuie să fie active oriunde și permanent”, argumentează autorul.

Cetățenii americani așteaptă rezolvarea problemelor interne și fixarea unor priorități în străinătate

Christopher Preble, analist la Centrul Stimson din Washington, a argumentat că Statele Unite au pierdut deja rolul de prim rang la nivel mondial, fără a-și mai permite să îl redobândească. Spre exemplu, în ultimele două decenii ale Războiului Rece, datoria suverană a SUA era în medie de 38% din PIB, iar în 2023 a fost de trei ori mai mare.

În acest context, americanii își doresc din ce în ce mai mult investiții pentru rezolvarea problemelor interne, iar pe plan extern ar vrea fixarea unor priorități clare.

Analistul Hal Brands argumentează că, de-a lungul istoriei, tentativele de retragere a Statelor Unite din Orientul Mijlociu au eșuat, ceea ce ar demonstra centralismul geopolitic al Washingtonului. ”SUA ar trebui să mențină prezența, aceasta este povara unei puteri hegemonice”, a subliniat Hal Brands.

În schimb, expertul Daniel Depetris, de la Institutul Defense Priorities din Washington, crede că armata americană ar trebui să își retragă în curând cei aproximativ 3.400 de militari din Irak și Siria și, treptat, toate trupele din Orientul Mijlociu.

SUA trebuie să mențină angajamentele de securitate față de aliații din Europa și Asia

”Unii specialiști vor menținerea prezenței SUA pentru a evita situația în care Iranul ar deveni putere hegemonică regională. Dar Iranul nu exercită dominația Rusiei și Chinei. (…) Există diferențe majore între angajamentele SUA față de Europa și Asia de Est și cele din Orientul Mijlociu. Prin invadarea statului suveran Ucraina și amenințarea Republicii Moldova și a altor state, Rusia a readus agresiunile pur imperialiste în Europa. Iar, prin amenințarea Taiwanului și a altor națiuni din Marea Chinei de Sud, Beijingul a adoptat o atitudine revanșardă asupra ordinii internaționale bazate pe reguli”, concluzionează editorialistul Andreas Kluth.

Foto: Profimedia

Citește și:

Premierul Estoniei și un ministru din Lituania sunt CĂUTAȚI de autoritățile ruse

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Trebuie să-l oprim pe prostul ăsta”: Reacțiile campionilor mondiali de box după meciul dintre Mike...
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Scandal după moartea lui Prigoană. Bahmuțeanu îi cere ajutorul lui Ciolacu pentru a-și recupera copiii:...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Cu cât s-au scumpit apartamentele în ultimul an. Un oraș mult mai mic decât Bucureștiul...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Care a fost, de fapt, cauza morții Andreei Cuciuc: „A început să amețească, să i...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei 100.000 de soldaţi pentru războiul împotriva...
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Adio, mașini pe benzină și motorină? Schimbarea istorică a început deja. Toți proprietarii auto trebuie...
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Onur Seyit Yaran, actorul din serialul “Totul pentru familia mea”, este în România. Cum a...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Billie Jean King cere schimbarea sistemului de punctare în tenis